Digitalt Museum

Midt på natten spretter du opp av sengen, løper til computeren og åpner den virtuelle turen på vikingskipsmuseet, og der dukker langhuset ditt opp, prikk likt det i drømmen!

Tekst: Jehanne de Vouthon
Foto: Langhus/Pixabay

Virtuelle museer blir stadig mer populære. Mange av nettsidene til museene er fantastiske, men de har også en annen fordel. Du kan enkelt kjøpe deg en mobil e-billett som du senere kan bruke til å se de fantastiske gjenstandene på ordentlig.

Digitalt Museum

Selv når museene er stengt er det mulig å nyte noen kulturelle høydepunkter fra godstolen eller fra sofaen hjemme. Norske og svenske museer har et Digitalt Museum-prosjekt som allerede har tre millioner gjenstander fra omlag tre hundre museer i Sverige og Norge.

Ikke gøy?

Digitalt Museum er ikke ment som en underholdningsopplevelse av samme type aom andre virtuelle museum, men er utformet som et arkiv, eller en database som lar journalister, forfattere og privatpersoner grave i arkiver som ellers ikke er tilgjengelige for allmennheten. Oase for forskning

Prosjektet har fått internasjonal oppmerksomhet, selv om mange klager på at de fleste gjenstandene bare har beskrivelser på norsk eller svensk. Med tiden vil det bli laget en fullverdig engelsk versjon, men foreløpig er det hovedsakelig et norsk/svensk senter.

Seriøs forskning, og andre studier trekker store veksler på senteret, og studenter som ikke er opptatt med å vinne tilbake studielånet på et mobilt casino, kan redusere reiseutgiftene kraftig ved å bruke Digital Museum.

Digitalt Museum lar deg lar filtrere søkene dine. Du kan søke spesifikt etter fotografier, skulpturer eller malerier. Det er egne temaknapper for historie for dem som gjerne vil lære mer og se helheten i noe. Du kan også søke på tid, som jernalder, middelalder osv.

Avslutt

Vanskelig

På grunn av det store antall bidragsytere og ulikhetene på gjenstandene beskrevet, kan det Digitale Museum virke noe uoversiktelig i begynnelsen. kanskje krever det ekstra gravearbeid, men til gjengjeld er mulighetene til å finne akkurat det du leter etter veldig stor.

Et søk etter ordet “viking” ga for eksempel hundrevis av spennende resultater, men kanskje ikke akkurat det man hadde forventet. Her dukket det opp i tur og orden et Knudsen maleri med tittelen “Skibsportrett”, en boks med “Viking Melk” fra de norske melkefabrikker og noen vikingsmykker.

De påfølgende resultatene hadde en tilsvarende spredning, og selv om alle resultatene var både interessante og spennende, illustrerer de at det kreves tålmodighet for å finne det man leter etter på Digitalt Museum. Søk på Norges hovedstad ga en uendelig liste med informasjon om Oslo by.

Hekser

Et søk på hekser ga ti treff. Her dukket det frem puter med heksemotiv og spennende malerier og tegninger av hekser som ble brent på bålet. Ved å klikke på de forskjellige treffene dukker det nesten alltid opp flere treff, som igjen fører til at det er veldig lett å bli heftet i timesvis med spennende nye oppdagelser.

Til tross for den tilsynelatende voldsomme søkematerien har Digitalt Museum vært forutseende til å la deg kunne søke spesifikt i hvert enkelt av de omlag tre hundre museene som er bidragsytere. Dette er veldig praktisk hvis man nesten vet hva man er på jakt etter, eller har fått et tips om at en gjenstand eller et tema er å finne på det og det museet.

digitaltmuseum.no

Søk på hekser

Hovedsiden

Adm:

Avdelinger

Regnskap
regnskap@motparten.no

Annonser
annonser@motparten.no

Redaksjon
redaksjon@motparten.no

Desken
desken@motparten.no

Ledelse
styret@motparten.no

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no