IS-kaos i Russland

Hvert eneste år fryser folk i hjel i Vladivostok på grunn av et spesielt vær-fenomen.

Tekst: Jesper Enerstvedt
Foto: J.Enerstvedt/Vladivostok

Den russiske byen Vladivostok ved stillehavskysten opplever hvert eneste år enorme problemer på grunn av iskaldt regn og haglbyger. Sterk vind og regn nær frysepunktet forårsaker ising. Infrastrukturen sammen, liv går tapt, og folk fryser ihjel fordi de er uten strøm, hvis de ikke sulter ihjel. Matmangel er et reelt problem, spesielt for mange eldre

Unntakstilstand

Bare i Vladivostok by rammes årlig tusen boligblokker av strømbrudd, og følge den russiske avisen Siberian Times fryser hjemløse mennesker ihjel. Kaos hersker med stengte skoler og barnehager, eldre som fryser og folk som ikke har nok mat. Også i år ble forholdene til slutt så ille at myndighetene ble nødt til å erklære unntakstilstand.

Livsfarlig jobb

Fly kan ikke lande, veiene er stengt, og lokale myndigheter har måttet stenge broene på grunn av ising. I et desperat forsøk på å åpne igjen har myndighetene engasjert fjellklatrere for manuelt å hakke løs isen. Klatrerne risikerer livet flere hundre meter over bakken der de henger på isete vaiere. De fleste av dem jobber gratis og bruker eget utstyr.

Avslutt

Bryter sammen

Myndighetene i Primorye regionen har nå bedt klatrere fra naboregionene Kamchatka og Khabarovsk å komme dem til unnsetning. I Primorye regionen er tusenvis av strømkabler ødelagt og transformatorstasjoner er knust. De taklet ikke vekten av is.

Også private boliger og blokker rammes av denne spesielle formen for nedbør. Folk opplever å få parkerte biler smadret fordi deler av bygningene rett og slett faller av når de blir truffet av regn, snø og is.

Enorm hagl

Hagl dannes alltid i bygeskyer, og kommer gjerne med tordenvær. Haglene oppstår langs kaldfronten, men også lavtrykk til havs eller på kysten og mer lokale byger i innlandet kan gi hagl. Haglkornene kan kan bli store og forårsake ødeleggelser. Varme land og kystnære steder som Vladivostok er ekstra utsatt for store hagl. Årsaken er at luftstrømmene oppover er sterkere der.

Klassifisering

Hagl dannes alltid i bygeskyer, og kommer gjerne med tordenvær. Haglene oppstår langs kaldfronten, men også lavtrykk til havs eller på kysten og mer lokale byger i innlandet kan gi hagl. Haglkornene kan kan bli temmelig store og forårsake ødeleggelser

Neolix

Hovedsiden

Adm:

Avdelinger

Regnskap
regnskap@motparten.no

Annonser
annonser@motparten.no

Redaksjon
redaksjon@motparten.no

Desken
desken@motparten.no

Ledelse
styret@motparten.no

 

 

Kontakt:

Motparten.no
Elevine Heedes vei 2
4839 Arendal
Mobil: (47) 400 411 40
Ansvarlig redaktør
Jesper Enerstvedt
(47) 400 411 40
jesper@motparten.no